Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak
- Kar
- Bölcsészettudományi Kar
- Szervezet
- BTK Anglisztika Tanszék
- Kód
- OT-ANG17-390.07
- Cím
- Választható specializációs kurzus: Kolonialista kultúra és ételtörténelem Nagy Britanniában és Írországban a 18.sz-tól napjainkig
- Tervezett félév
- Mindkét
- Meghirdetve
- 2024/25/1
- ECTS
- 3
- Nyelv
- en
- Oktatás célja
- A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerjék az étel- és italtörténelem jelentőségét a brit és ír történelem tanulmányozásában. Forrásaink közé tartoznak majd – a hagyományos történelmi dokumentumok mellett – irodalmi szövegek, hirdetések, receptek és étlapok is, amik rávilágítanak a kolonialista kultúra összetettségére. Kulcsfontosságú, hogy a hallgatók kritikus szemmel vizsgálják a megadott forrásokat a szakirodalom és a szélesebb történelmi kontextus tükrében.
- Tantárgy tartalma
- A kurzus során azt elemezzük majd, hogy milyen kapcsolat állt fenn a brit kolonializmus és az ételek/italok történelme között. Figyelembe véve a kulturális-, (társadalmi) nemi- és osztálykülönbségeket, a kurzus azt fogja bemutatni, hogy miként alakult a Brit Birodalom étrendje, társadalma, gazdasága és kulturája a gyarmatosítás, az ipari forradalmak és olyan világtörténelmi események hatására, mint például az amerikai függetlenségi háború, a francia forradalom, valamint első és második világháborúk.
- Számonkérés és értékelés
- A félév végi érdemjegyet a félév során mutatott munka (az előre feladott olvasmányok elolvasása és órai megvitatásukban való aktív részvétel), rövid heti kérdések megválaszolása, valamint a félév végi zárthelyi dolgozat határozza meg.
- Irodalomjegyzék
- Jans Ondaatje Rolls, The Bloomsbury Cookbook: Recipes for Life, Love and Art (Thames & Hudson Ltd., 2014). Emma Robertson, Chocolate, women and empire: A social and cultural history (Manchester University Press, 2013). Colin Spencer, British Food: An Extraordinary Thousand Years of History (Grub Street, 2011). Anne Wilbraham and J. C. Drummond, The Englishman’s Food: Five Centuries of English Diet (J. Cape Ltd, 1939).