Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak

Kar
Bölcsészettudományi Kar
Szervezet
BTK Anglisztika Tanszék
Kód
BBI-ANG17-322E.02
Cím
Választható angol történelmi szeminárium: Az étel és ital története Írországban
Tervezett félév
Mindkét
Meghirdetve
2023/24/2, 2024/25/1
ECTS
5
Nyelv
en
Oktatás célja
To gain an understanding of the versatility of Irish food and drink history and its connections with the transformation of cultural norms, socio-economic trends and political changes To develop critical skills to analyse sources in a wider historical context and investigate their relationship to other relevant historical events in modern Ireland
Tantárgy tartalma
This module explores the complexity and diversity of Food and Drink History in Ireland and provides an introduction to the critical usage and analysis of relevant primary and secondary sources. We will investigate the relationship between socio-economic and cultural transformation of Irish attitudes to food and issues such as colonialism, religion, gender, identity, and war.
Számonkérés és értékelés
Grades will be based on: class work (attendance, weekly readings and contributing to class discussions) brief weekly assignments and in-class test
Irodalomjegyzék
Dara Downey, Liam Downyey and Derry O’Donovan, Historical Dairy Products (Dublin: Wordwell, 2021). Margaret Hickey, Ireland’s Green Larder: The Definitive History of Irish Food and Drink (Unbound, 2020). James Kelly and Elizabeth FitzPatrick (eds.), Food and Drink in Ireland (Dublin: RIA, 2016). Kevin Martin, Have ye no Homes to Go to? The History of the Irish Pub (Dublin: The Collins Press, 2016).

Kurzus szakjai

Név (kód) Nyelv Szint Kötelező Tanév ...
anglisztika (BTK-I-BANGL-NBEN) en 6
CEEPUS (BTK-CEEPUS-NXXX) en Kötelező
Erasmus program keretében (BTK-ERASMUS-NXXX) en Kötelező
Részképzés (BTK-RÉSZKÉP-NXHU) hu Kötelező
Részképzés (BTK-I-RÉSZKÉP-NXEN) en Kötelező
Vendéghallgató (BTK-I-VENDEG-NXEN) en Kötelező
Vissza