Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak

Kar
Bölcsészettudományi Kar
Szervezet
BTK Néprajzi Intézet
Kód
BBN-NEP11-222
Cím
Magyar és összehasonlító néprajz 2.
Tervezett félév
Őszi
Meghirdetve
2025/26/1
ECTS
3
Nyelv
hu
Leírás
te_kód: BBN-NEP11-222 kurzuskód: BBN-NEP11-222
Oktatás célja
A magyar táplálkozáskultúra múltja és jelene Past and present of Hungarian food culture Báti Anikó PhD ELTE BTK Néprajzi Intézet 2024/2025. I. Magyar és összehasonlító néprajz 2. (Életmód), BBN_NEP11-222, BBN-NEP-602.9 Oktatás célja: A kurzus a magyar táplálkozási szokások, az élelmiszerfogyasztás és az életmód összefüggéseit tekinti át a kora középkortól napjainkig.
Tantárgy tartalma
Tantárgy tartalma: Kutatástörténet. A téma forrásai. Korai történet (Gazdálkodás, konyhatechnológia 1000-1500) Délebéd késsel, villával (1500-1880) Urbanizáció, iparosodás hatásai a táplálkozásra (1880-1945). Hiánygazdaság és a táplálkozás (1945-1960). Élelmiszeripar, élelmiszerkereskedelem A modernizálódó, egységesülő konyhák a falvakban és a városokban (1960-tól napjainkig) Túlfogyasztás, étkezési divatok és zavarok Globalizáció és ellenhatásai Az étel mint turisztikai termék, identitás- és örökségelem A gyermek-közétkeztetés szerepe a táplálkozáskultúrában Étkezések napi, heti, éves rendje Jeles napok étkezéseinek változásai 14. Az emberélet fordulóinak étkezései
Számonkérés és értékelés
Számonkérési és értékelési rendszere: a félév szóbeli számonkéréssel zárul az órai tananyagra és a megadott szakirodalomra építve.
Irodalomjegyzék
Kötelező irodalom Báti Anikó 2008. Régi és új elemek a cserépfalui konyhán. Budapest: Magyar Néprajzi Társaság. 2009. A cserépfalui konyha. Ház és Ember 21. 141-162. http://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_SKAN_He_21/?pg=163&layout=s (letöltés 2015.07.02.) 2018 Mai menü. Néprajzi tanulmányok a változó táplálkozáskultúráról. Budapest. MTA BTK. Báti Anikó – Umbrai, Laura 2020 Népkonyhán enni Budapesten. Verziók és averziók a közétkeztetés történetéből (1860–1939). Ethno-lore. XXXVII. 55-96. Kisbán Eszter 1997. Táplálkozáskultúra. In: Paládi-Kovács Attila (főszerk.): Magyar Néprajz IV. Életmód. Budapest, 417-582. 2009. Táplálkozáskultúra. In: Paládi-Kovács Attila (főszerk.): Magyar Néprajz I. 2. Táj, nép, történelem. Budapest, 102-107, 229-238, 406-426, 594-604. Kardos László 1943. Az Őrség népi táplálkozása. Budapest. Knézy Judit 2007. Újítások a falusi közösségek táplálkozási kultúrájában Magyarországon (1920-1970). Somogyi Múzeumok Közleményei, Kaposvár, 17. 55-68. Kuti Klára 2011. Trendek, kérdések és források a jelenkori magyar táplálkozáskultúrában. In: Vargyas Gábor szerk.: Párbeszéd a hagyománnyal. Pécs-Budapest. 459-486. Morvay Judit 1950. Az ünnepi táplálkozás a Boldva völgyében. Ethnographia LXI. 148-171. Nyisztor Tinka 2013. Hétköznapok és ünnepnapok. A moldvai magyarok táplálkozásának etnográfiája. Kolozsvár.

Kurzus szakjai

Név (kód) Nyelv Szint Kötelező Tanév ...
CEEPUS (BTK-CEEPUS-NXXX) en Kötelező
Erasmus program keretében (BTK-ERASMUS-NXXX) en Kötelező
néprajz (BTK-NEPRAJZ-DMIN-NBHU) hu 6 Kötelező
néprajz (BTK-BNÉPR-NBHU) hu 6 Kötelező 2/3
Részképzés (BTK-RÉSZKÉP-NXHU) hu Kötelező
Részképzés (BTK-I-RÉSZKÉP-NXEN) en Kötelező
Vissza