Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak

Kar
Bölcsészettudományi Kar
Szervezet
BTK Anglisztika Tanszék
Kód
BMI-ANGD17-CP12aE.04
Cím
Szabadon választható, CP szakirányú szeminárium - alapvetések és perspektívák: A brit gyarmati kultúra és ételtörténet sötét oldalának felfedezése
Tervezett félév
Tavaszi
Meghirdetve
2024/25/2
ECTS
3
Nyelv
en
Oktatás célja
Az oktatás célja, hogy a diákok: mélyebben megértsék az ételek/italok jelentőségét a Brit Birodalom társadalmi-gazdasági, politikai és kulturális fejlődésében elemző képességeit továbbfejlessze a primer források kritikus vizsgálatának gyakorolásával és a legújabb kutatásokra alapuló szakirodalom megismerésével. A cél, hogy ezek segítségével a diákok koherensen tudjanak érvelni az étrend és a társadalmi-gazdasági változások közötti kapcsolatról.
Tantárgy tartalma
Ez a kurzus a a 18. század utáni brit gyarmati étkezési kultúra összetettségét tárgyalja. Célunk, hogy feltárjuk az amerikai kontinens és a világ többi része között áramló ételek és italok globális hatását Brit Birodalom keretein belül. Ezenkívül foglalkozunk majd azzal is, hogy a migráció hogyan alakította és alakítja át modern Nagy-Britannia kulináris térképét.
Számonkérés és értékelés
A félév végi érdemjegyet a félév során mutatott (1) órai munka (az előre feladott olvasmányok elolvasása és órai megvitatásukban való aktív részvétel); (2) az azokhoz kapcsolódó rövid, heti rendszerességű házi feladatok, és (3) egy szóbeli prezentáció adja.
Irodalomjegyzék
Albala, Ken (ed.). Routledge International Handbook of Food Studies (New York: Routledge, 2013). Bickham, Troy. Eating the Empire: Food and society in eighteenth-century Britain (Reaktion Books, 2020). Buttery, Neil. A Dark History of Sugar (Yorkshire: Pen & Sword History, 2022). Collingham, Lizzie. The Hungry Empire: How Britain’s Quest for Food Shaped the Modern World (London: The Bodley Head, 2017). Davidson, Alan (ed). The Oxford companion to food (OUP Oxford, 2014). Flandrin, Jean-Louis and Massimo Montanari (eds.). Food, A Culinary History (Columbia University Press, 1999). Goldstein, Dara (ed.) (2015) The Oxford Companion to Sugar and Sweets (OUP, 2015). C. Helstosky (Ed.), The Routledge History of Food (Taylor and Francis, 2015). Panayi, Panikos. Spicing up Britain: The Multicultural History of British Food (Reaktion Books, 2008). Pilcher, Jeffrey M. (ed.). Food in world history (Routledge, 2023). Pilcher, Jeffrey M. (ed.). The Oxford Handbook of Food History (OUP, 2012). Robertson, Emma. Chocolate, women and empire: A social and cultural history (Manchester University Press, 2013). Smith, Andrew F. Sugar: A Global History (The Edible Series, Reaktion Books, 2014). Sukhadwala, Sejal. The Philosophy of Curry (London: British Library, 2022).

Kurzus szakjai

Név (kód) Nyelv Szint Kötelező Tanév ...
CEEPUS (BTK-CEEPUS-NXXX) en Kötelező
Erasmus program keretében (BTK-ERASMUS-NXXX) en Kötelező
posztkoloniális irodalmak és kultúrák (BTK-I-MANGLI-ANGPOSZTKOL-NMEN) en 7
Részképzés (BTK-RÉSZKÉP-NXHU) hu Kötelező
Részképzés (BTK-I-RÉSZKÉP-NXEN) en Kötelező
Vendéghallgató (BTK-I-VENDEG-NXEN) en Kötelező
Vissza