Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak
- Kar
- Természettudományi Kar
- Szervezet
- TTK Analitikai Kémiai Tanszék
- Kód
- envfoodk20em
- Cím
- Környezet- és élelmiszeranalitika
- Tervezett félév
- Tavaszi
- Meghirdetve
- 2024/25/2
- ECTS
- 4
- Nyelv
- en
- Oktatás célja
- a) tudása - Ismeri a kémia alapvető kvalitatív és kvantitatív összefüggéseit, törvényszerűségeit, és az ezekre alapozott alapvető kémiai módszereket. - Birtokában van annak a tudásnak, amelynek alkalmazása szükséges természeti folyamatok, természeti erőforrások, élő és élettelen rendszerek kémiai vonatkozású alapvető gyakorlati problémáinak megoldásához. - Rendelkezik azokkal az ismeretekkel, amelyek (megfelelő szakmai irányítással) lehetővé teszik számára a vizsgálható kémiai folyamatok, rendszerek, tudományos problémák tudományos gyakorlatban elfogadott módszerekkel történő tesztelését, a mérési eredmények számítógépes feldolgozását. - Tisztában van a kémia és a vegyipar lehetséges fejlődési irányaival és határaival. b) képességei - Képes a természeti és az ezekkel összefüggésben lévő antropogén kémiai folyamatok megértésére, az azokkal kapcsolatos adatgyűjtésre, az adatok feldolgozására, valamint a feldolgozáshoz szükséges kémiai szakirodalom használatára. - Képes a természeti és antropogén kémiai folyamatokkal kapcsolatos törvényszerűségek ismeretében gyakorlati problémák megoldására. - Képes a kémia szakterületen szerzett tudását alapvető gyakorlati (kémiai laboratóriumi, vegyipari, környezetgazdálkodási és környezetvédelmi) problémák megoldására alkalmazni, beleértve azok számításokkal történő alátámasztását is. - A kémia szakterületen képes azon releváns adatok összegyűjtésére és értelmezésére, amelyek alapján megalapozott véleményt tud alkotni társadalmi, tudományos vagy etikai kérdésekről. - Ismeretei alapján rendelkezik a természettudományos alapokon nyugvó érvelés képességével. c) attitűdje - Megszerzett kémiai ismereteinek alkalmazásával törekszik a természet - ezen belül hangsúlyozottan a kémiai jelenségek - és az ember viszonyának megismerésére, törvényszerűségeinek leírására. - Nyitott a szakmai eszmecserére mind a kémiai szakterületen, mind a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberekkel. - Szemléletmódja révén nyitott a szélesebb szakmai együttműködésre, befogadó a gazdaságtudomány és a környezetvédelem újabb kémiai vonatkozásai iránt. - Elkötelezett új kompetenciák elsajátítására és világképének bővítésére. - Tudatosan vállalja szakmája etikai normáit. - Tisztában van a szakmai kijelentések jelentőségével és következményeivel. d) autonómiája és felelőssége - Vegyipari tevékenység esetén képes a kémiai technológiai folyamatok alapeszközeinek önálló működtetésére. - A természettudományos világnézetet szakmai megbeszélések, viták során felelősséggel vállalja. - Szakmai irányítás mellett felelősséggel együttműködik más szakterületek (kiemelten a környezetgazdálkodási és környezetvédelemi területek) szakembereivel. - Saját munkájának eredményét reálisan értékeli, azokat hasonló szakmai beosztásban dolgozó munkatársak eredményeivel összeveti. - Laboratóriumi vagy ipari tevékenysége során a beosztott vegyésztechnikusok és laboránsok munkáját felelősséggel értékeli. Munkájukról felelősen beszámol felettesének.
- Tantárgy tartalma
- KÖRNYEZETI ÉS XENOBIOTIKUMOK ELEMZÉSE: Bevezetés a környezeti kémiai elemzésbe, vízminták elemzése, a vízanalízis klasszikus módszerei, a vízanalízis műszeres módszerei, hulladékok és szilárd anyagok elemzése, toxikus szivárgások és kibocsátások vizsgálata, levegő monitorozása, biológiai anyagok és xenobiotikumok elemzése. Az élelmiszernalitika fogalma, helye az élelmiszertudományban, szükségessége. Ivóvizek EU-szabályozása. Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata. Borelemezések. Szervetlen és szerves élelmiszerszennyezők, meghatározási módszereik. Élelmiszerek hamvasztása, hamuvizsgálatok. Rapid alert system for food and feed. Élelmiszerekben előforduló patogén mikrobiális szennyezései. Vitaminok meghatározási lehetőségei.
- Számonkérés és értékelés
- szóbeli
- Irodalomjegyzék
- Salgó András: Élelmiszerkémia és Táplálkozástan I., Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2001. Novákné Dr. Fodor Marietta Dr. Lászay Györgyné: Élelmiszer-analitika I., NAKVI, Budapest, 2013 Lásztity Radomir (szerk.) & Törley Dezső (szerk.): Az élelmiszer-analitika elméleti alapjai I. & II., MGK, Budapest, S. Suzanne Nielsen, Food Analysis, 5th edition, Springer, 2017 Louis Amsel & Lena Hirsch: Food Science and Security, 1st Edition, Nova Science Publisher, 2009 Harry T. Lawless, Hildegarde Heymann: Sensory evaluation of food, Principles and practices. Chapmann and Hall, 1998 S. Manhan: Environmental Chemistry - CRC Press Book, Boca Raton, 2001. Salma Imre (szerk.) Környezeti kémia, Typotex, Budapest, 2012. Papp Sándor (szerk). Környezeti kémia, Nemzeti Fejlesztséi Terv keretében született kiadvány, 2008.