Kurzus nemzetközi vendég- és részidős hallgatóknak
- Kar
- Bölcsészettudományi Kar
- Szervezet
- BTK Anglisztika Tanszék
- Kód
- BBI-ANG22-225E.D6
- Cím
- Kultúratudomány és szövegértelmezés: interdiszciplináris megközelítések: Történelmi szövegolvasás - étel- és italtörténet
- Tervezett félév
- Mindkét
- Meghirdetve
- 2024/25/2
- ECTS
- 3
- Nyelv
- en
- Oktatás célja
- A kurzus az étel- és italtörténet elsõdleges forrásanyagainak gazdagságával foglalkozik szakácskönyvek, kormányzati dokumentumok, reklámok, filmek, emlékiratok, irodalom, zene és filmek vizsgálatán keresztül. Ezen primér források segítségével vizsgáljuk majd meg a britek és amerikaiak ételekhez való viszonyát és a társadalmi, gazdasági és kulturális átalakulások közötti összefüggéseket, valamint olyan kérdéseket, mint a gyarmatosítás, a faj, a nem, identitás, háború és hatalom.
- Tantárgy tartalma
- Az étel- és italtörténeti források sokoldalúságának megismerése és sikeres felismerése annak, hogy ezek a források hogyan tükrözik a kulturális normák átalakulását, a társadalmi-gazdasági trendeket és a politikai változásokat Kritikus elemző készségek fejlesztése a primér források szélesebb történelmi kontextusban való vizsgálatán keresztül
- Számonkérés és értékelés
- A félév végi érdemjegyet a félév során mutatott munka (az előre feladott olvasmányok elolvasása és órai megvitatásukban való aktív részvétel), valamint írásbeli/szóbeli vizsga határozza meg.
- Irodalomjegyzék
- Digital Cookbook Collections, including Hannah Glasse’s The Art of Cookery Made Plain and Easy (1747); and Mrs Beeton’s Book of Household Management (1861) Ministry of Food Archives (The National Archives, UK) War-time film records about nutrituion and food Oral histories Menus, posters, leaflets Advertisemenents in periodicals Literary sources Memoirs such as Julia Child’s My life in France (2012) Films such as Big Night (1996) Music (Louis Jordan)